9 august 2009

Bilanţ teritorial

Noi sentimente, vechi obsesii, altă poziţie, probabil aceleaşi sclipiri înnăscute. Ca o siglă de meerţédes sunt înţepat de trei ciuperci otrăvite, dar încolăcit cu o singură mângâiere de hârtie parfumată.

Ciuperca Otrăvită Numărul Unu

Suntem în situaţia unei câmpii normale, la marginea căreia, s-a ivit o stâncă. Evident face tot posibilul, polenizează indiferent de anotimp, iar ca prin minune câmpia se extinde. Dincolo de zona de confort, logic... Tot în mod miraculos, stânca este surprinsă plăcut, de prezenţa câmpului înverzit. Convieţuiesc atemporal, nu foarte mult, schimbând opinii şi specii protejate, până când stânca se simte înverzită, nicidecum verde aşa cum aspiră. Ciudat de sinceră, dă de veste câmpiei şi se apucă de ierbicizat. Îşi continuă demersul semeţ pe singurul versant rămas nedefrişat, prinde la limită placa tectonică şi îşi reîncepe căutările. Câmpia plantează, în aparenţă, la adăpostul întunericului, dintre cele mai diverse specii pe versantul cel mai expus. Stânca se foloseşte până şi de avalanşe, dar aproape fără efect. Câmpia pare de ne-oprit. Ecosistemele sunt dezechilibrate. Ambele părţi nefericite. Soluţia? Probabil o nouă eră glaciară.

Ciuperca Otrăvită Numărul Doi

Să luăm drept exemplu tot o fabulă, cea a pisicii naive de mare şi a trigonului răscopt cu brânză. Cum era de aşteptat, povestea se întâmplă şi în apă şi pe uscat. Ca acum două-trei milioane de ani. Normal cea mai veche specie dintre cei doi era pisica naivă de mare. Pentru uşurinţă în recunoaştere ne vom referi de acum, doar la pisică şi trigon, lăsând deoparte micile atribute. Aţi ghicit, trigonul se transforma în peşte sabie când venea vorba de algele de-a dreptul divine cu care se înconjura pisica. Ce mai! Trigonul adora pisica. Dar cum până şi viaţa în cretacic şi priorităţile se schimbă, pentru pisică, algele au devenit desuete şi parcă neoxigenate... Evident, cea mai lesne legătură a trigonului cu algele fiind naiva pisică, trigonul începu să dea semne de arsură pe la colţuri. Nu şi-a suportat noua condiţie de produs de patiserie răscopt, reîncălzit şi dădu primele semne de rupere a lanţului trofic. Nu mică a fost mirarea când, de la un timp, pe înserat, trigonul şi-a schimbat umplutura. A trecut prin tot felul de perioade, de la caise, melci, făină trei nule, mufe tată, până la banala brânză dulce cu stafide, toate cu rolul de a înşela aparenţele. Atâta timp cât speciile învecinate erau înconjurate sau puteau procura alge, trigonul era un fel de cameleon prietenos. Şi? Trigonul cu brânză a rămas în continuare în manualul de biologie denumit cameleonul de patiserie, deloc apreciat printre semeni, iar pisica de mare, în continuare o specie de temut, face ravagii, chiar şi printre vânătorii de crocodili.

Ciuperca Otrăvită Numărul Trei

Este prea otrăvită să mai poată cineva povesti. Feriţi-vă!

Mângâierea de hârtie n-a venit decât o singură dată săptămâna asta. Am aşteptat-o precum vidra, păstrăvul de carton. Stau în pârâul sloi şi-mi admir desenul. Am să mi-l imprim sub blană, căci ştim bine, cât de limitată poate fi draga vidră. În general îmi plac toate animalele, dar cum de aproape o lună m-a cuprins câmpia potrivită, m-am făcut agricultor şi bineînţeles sunt chinuit neîncetat de culturi de visuri şi de limba cucului la hectar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu